Was hij tot begin jaren 2000 als Senkaman nog een ruige gangstarapper in Paramaribo, tegenwoordig mixed, scratcht en spint hij erop los als ‘Your Boy Dj Senka’, een zeer gewilde sfeerbepaler op veel Surinaamse feestjes in België , Nederland en Frankrijk.

Het leek alsof ze hem daar hadden opgewacht. Steeds vaker vragen ook autochtonen hem om voor een Surinaams sfeertje te komen zorgen op een typisch Belgisch of Nederlands feestje. ,,Elk feestje is anders, of je nou dj bent in Amsterdam , Rotterdam in Parijs of België. De missie blijf altijd hetzelfde. Als ze die Suri-sfeer willen, nou dan moeten ze die krijgen toch? Een dj geeft zich over aan de flow van de party, je connect met de mensen en soms lijkt ’t alsof je in trans geraakt. Je hoeft vanaf dan alleen maar te flexen en het mixen gaat vanzelf,’’ reageert hij lachend vanachter zijn volbaard. Dj Senka heeft veel waardering voor de nieuwe generatie Surinaamse muzikanten en koestert het jong talent dat de kop op steekt. Hij heeft een goede samenwerking met veel Surinaamse en lokale artiesten en organisatoren.

Het was voor de Surinamer een lange weg naar Antwerpen. Zijn muziekcarriere ontsproot eind jaren negentig op straat in het zuiden van Paramaribo. De Surinaamse ghetto kreeg toendertijd de rapkoorts te pakken; elke zwarte tiener had een bijnaam die eindigde op ‘man’. Elk weekeinde was er een rapbattle in de hood. De één had meer talent dan de ander. Bryan Apai was één van die bijzondere talenten.

Hij doopte zich snel om tot Senkaman en vond een goede sparringpartner in Badman Karanza. Na een aantal magnifieke optredens samen, gingen ze beide hun eigen kant op. Daarna ging Senkaman een samenwerking aan met Master Bemja. De twee tieners richtten The West Side Soldiers op en scoorden een reeks hits voordat ze weer solo gingen. Senka bleef rappen over geld, geweld , vrouwen en maatschappelijke boodschappen. Fans van toen hebben onder meer genoten van nummers als: 1. Boemja Boem Jaga Jo; 2. Mie no man moro; 3. Wey sani ai sani. Ook de hit ‘M’anga y’o gwawso met Baddy en Vrudu sloeg goed in. Toen werd het ineens enkele jaren stil rond de rapper. Hij had zich teruggetrokken van het straatleven, was niet te horen op de radio, en in de club was hij lang niet gezien. Achteraf is gebleken dat hij na 7 jaar in de schoolbanken was teruggekeerd en zich tot brandweerman op de luchthaven had opgewerkt. Hij heeft zijn tijd ook geinvesteerd als huisvader in een relatie waaruit twee mooie dochters zijn geboren.

In alle stilte bleef hij lyrics schrijven, maar ondertussen leefden we bijna tien jaren later en kon je als rapper niet meer op dezelfde manier komen spitten. De straattaal was zovele malen geupdate en de beats waren helemaal anders, zo ook waren er veel nieuwe spelers op de markt. De nieuwe Senkaman vond zijn weg terug naar de studio en dropte enkele

singles zoals ‘Eeye’ (Hou je van Senka z’n stem ?) en‘Ik meen ‘t’, een duet met Merjunry en Damaru. Hij liet met ‘Blijven Husselen’ ook zien dat hij de harde stijl niet had verleerd.

Toen de artiest in 2014 naar Europa vertrok en zich eerst in Nederland vestigde, nam het even tijd voordat hij zijn nieuwe ritme kon vinden. Het zou duren tot 2016 met zijn vertrek naar Antwerpen voordat hij als dj werd herboren. Hij brengt het publiek nu in verroering vanachter zijn draaitafel. Met de snelle groei van de Surinaamse diaspora in België, is ook de vraag naar Surinaams muziek enorm gegroeid. Veel Surinaamse artiesten hebben al ingespeeld op die behoefte, zeker nu Nederland overbevolkt en overspoeld is met Surinaamse entertainment. Senka ging zich verdiepen in het vak en is sindsdien niet meer weg te krijgen vanachter zijn draaitafel. En aangezien niet iedereen de club bezoekt, komt Your Boy Dj Senka binnenkort uit met een mixtape, zodat zijn fans ook thuis of in de auto naar hartenlust kunnen genieten van die Suri-sfeer.

Volg Your Boy Dj Senka op:

Facebook: Mad dj Senka / Blacka Senkberry

Youtube: Your Boy Dj Senka

Instagram: Senkberry

Tiktok: @dj_senka.78

(Louis Alfaisie @2021)