Dayo en Rishi zijn twee vrienden, de één Marron, de ander Hindoestaan. De twee worstelen dagllijks met de vooroordelen en etnische stereotyperingen binnen de multi-etnische Surinaamse gemeenschap. Toch lijkt hun vriendschapbijna alles te doorstaan.

De hechte vriendschap krijgt een extra dimensie als Dayo een boei (magische armband) steelt uit het kamp van zijn Oom Didi, de wonderdokter. Dayo maakt van ‘Djakata’, zoals hij de boei noemt, zijn beschermengel, en hij laat Rishi delen in de magie. Ook wanneer ze uitgroeien tot brute criminelen, steunen ze op de geheime krachten van Djakata. Dan wordt Clarence, een nieuwbakken politierechercheur, belast met de opsporing van het roversduo. Hij faalt keer op keer, en dreigt zelfs zijn baan te verliezen.

Te-midden van dit alles worstelt Dayo ook met zijn gevoelens voor Sara, het meisje van de kerk. Wanneer Sara hem uitnodigt zich tot God te bekeren en samen met haar naar de kerk te gaan, staat hij voor een moeilijke keus. Want, juist voor die avond heeft hij een grote slag gepland. Dayo belooft Sara plechtig zijn leven te beteren, maar eerst nadat hij een belangrijke afspraak nakomt. Dan voegt hij zich bij zijn vriend Rishi.

De inbraak lukt grootdeels en ze hebben de buit, maar dan staat hij ineens oog in oog met agent Clarence. De wetsdienaar houdt hem onder schot en gebiedt hem zich over te geven, maar Dayo gaat tot het uiterste. De confrontatie wordt hem fataal. En dan duikt Rishi op die de agent onder schot houdt. Voordat hij de trekker over kan halen, wordt hij neergeknalt door zijn eigen oom, bij wie ze hadden ingebroken.

Na het overlijden van de twee blijkt het zusje van Dayo zwanger te zijn van Rishi. Dit brengt de twee families toch weer tot elkaar. De hindoestaanse en de Marron familie laten de haat voor wat het is en vinden vrede in de verbondenheid die met de zwangerschap.

 
De film herinnert de kijker eraan dat de verschillende etnische groepen in Suriname toch niet altijd zo gebroederlijk naast elkaar leven. Een audioboodschap aan het einde van de film roept op tot verdraagzaam te zijn en om als multiculturele samenleving de weg te volgen van eenzaamheid in verscheidenheid.

Djakata is een Surinaamse multicultureel actiedrama uit 2015 van filmorganisatiePara’s Media. De film (105 min), geregiseerd door El Durando Misiedjan en Louis Alfaisie, zoomt in op de liefde-haat-relatie tussen de verschillende etnische groepen in Suriname. Script: Louis Alfaisie en Marijke Soegriemsing. De film is opgenomen in Suriname, Frans-Guyana en Toulouse (Frankrijk).


ROLVERDELING

Acteur                                     Personage

 El Durando Misiedjan            Dayo

Reyaaz Permaul                      Rishi

Marijke Soegriemsing             Moeder van Rishi

Dennis                                     Vader van Rishi

Yamna Almak                          Sara, vriendin van Dayo

Bitoya Pakosie                         Zus van Dayo / vriendin van Rishi

Eline Paidondo                        Moeder van Dayo

Hercul Daniël                          Vader van Dayo

Martin Menig                          Politie-rechercheur Clarence