I Faya (Freddy Main) is drukdoende met de voorbereidingen van een dancehall album, naast een reggae single die dit jaar nog moeten uitkomen. Daarna wil hij zich veel gaan focussen op het netwerken met andere artiesten in Suriname, Frans-Guyana en daarbuiten. Hij zal dan tegelijkertijd zijn pet ophebben als tekstschrijver, zanger, muzikant, producer en Rastafari. De artiest bevestigt daarmee dat hij van alle markten thuis is, met name in de muziekwereld.

Hij voelt zich lekker in zijn vel bij de reggae genre, waarmee hij zich de afgelopen jaren heeft geïdentificeerd. Echter, voordat hij in contact kwam met het rasta-geloof dat zijn leven veranderde en geïnspireerd raakte door de reggae genre, stond de zanger bekend als rapper. Hij heeft zich niet door zijn godsdienst laten binden bij reggae. Anders dan voorheen krijgen de fans met zijn rap- en dancehall-nummers nu alleen leerrijke en fatsoenlijke teksten gepresenteerd.

I CHANT WHAT I LIVE

I Faya predikt in zijn nummers standaarden die hij zelf hoog in zijn vaandel draagt: naastenliefde; zelfstandigheid; vrijheid; spiritualiteit; Samenwerken. “In mijn nummers moedig ik mensen aan om het goede te doen en principes als eerlijkheid, zelfrespect en vergevensgezindheid hoog te houden. Maar laten we bovenal de Schepper en Zijn wereld te respecteren,” aldus de zanger.

Zijn motto luidt: “I chant what I live, I live what I chant” (Ik zing wat ik leef, ik leef wat ik zing). Voor I Faya kan er moeilijk goede muziek komen vanuit een hart dat geen plek heeft voor liefde of van een artiest zonder een rein geweten. Inspiratie door gebeurtenissen om hem heen, in de wereld, of uit meditatie, geven hem de prikkel tot zijn zangteksten.

“Muziek is behalve een hobby, voor mij een manier om mijn gevoelens te uiten en mijn visie op de wereld te delen met anderen,” vertelt hij verder. Muziek maken uit pure commerciële overwegingen is niet zijn stijl. Aangezien de kosten voor een goede productie gedekt moeten worden, kan hij zijn werk niet gratis op de markt brengen.

NEXT STEP

Met drie singles (1. Srefidensi; 2. Nine; 3. Sun Shine) en twee albums van elk vijf tracks is I Faya toe aan uitbreiding van zijn repertoire.  Van de twee albums is er één reggae (You) en één rap (Vybz). De artiest hecht heel veel emotionele waarde aan het nummer Paradise welke hij samen met zijn moeder (I Juba) heeft gezongen. Paradise is een nummer uit het album ‘You’. Met het lied Srefidensi vindt de zanger de binding met zijn vaderland steeds terug.

Met de songteksten en arrangementn, die I Faya thans op stapel heeft, zou hij met gemak een onafgebroken promotie kunnen voeren. I Faya staat als professionele artiest en volwaardig erkend lid geregistreerd bij de Franse Vereniging van auteurs, componisten en uitgevers van muziek (la Société des Auteurs, Compositeurs et Editeurs de Musique / Sacem). Door behalve als zanger ook een rol te hebben als producer en uitgever, maakt het hem relatief gemakkelijk om de gestelde doelen in zijn eentje te bereiken.

Toch overweegt hij strategische partnerschappen met Surinaamse collega-artiesten, -producers en promotors. “We geloven in de kracht van samenwerken. Als het bij anderen lukt om samen veel te bereiken, moeten het ook in de muziekindustrie van Suriname kunnen werken,” aldus de artiest. I Faya is ervan overtuigd dat samenwerking kan bijdragen aan betere producties en meer inkomens voor Surinaamse artiesten. De artiest woont al jaren in Frans-Guyana, maar heeft de band met zijn geboorteland nooit doorgeknipt.

Volg I Faya op:

Youtube:          https://www.youtube.com/channel/UCADrfQC8kb_3en0TGcldqpw

Facebook:        I FAYA (https://www.facebook.com/people/I-FAYA/100063154782848/)

Twitter:           https://twitter.com/ifaya3

Instagram:       Ifaya3

Tiktok:             Ifaya9


(Louis Alfaisie @2022)