De Surinaamse streamingdienst Marronflix heeft de eerste editie van de Marronflix Orlando ‘Lantje’ Mayan Award uitgereikt aan dancehall artiest Lowenso ‘King Koyeba’ Misiedjan, ook bekend als Paramaribo Baas. Marronflix voert met de award een tweesporig beleid: 1. Postuum eerbetoon brengen aan de legendarische top kasekozanger ‘Master Lantje’ die met zijn muziek decennialang de marroncultuur heeft uitgedragen en daarmee ontelbare mensen geluk heeft gebracht; 2. Dank, erkenning en waardering uitbrengen voor entertainers die vanuit de marrongemeenschap hun talent zodanig inzetten dat ze tot voorbeeld kunnen zijn voor jongeren. Het motto van Marronflix is ‘From the Maroon to the world’. De award is op woensdag 29 december 2021 uitgereikt tijdens het eindejaarsfeest van de organisatie.

,,’Master Lantje’ heeft sinds de vorige generatie een topper geweest als muzikant in het algemeen, en als kasekozanger in het bijzonder. Iedereen erkent zijn bijzondere bijdrage, toch stierf hij zonder ooit de verdiende waardering. Zelfs zijn begrafenis is relatief geruisloos verlopen, als van een gewone man. Maar, eerlijkheid gebied ons te onderstrepen dat ‘Master Lantje’ binnen de marrongemeenschap een uitzonderlijk figuur is geweest. We hopen met deze award hem alsnog te huldigen en de aannzet te geven om andere talenten te eren terwijl ze nog leven.” Aldus El Durando Misiedjan, namens Marronflix.

De jury van Marronflix koos uit een reeks nominaties King Koyeba uit omdat hij voortreffelijk zou passen in het profiel als entertainer vanuit de marrongemeenschap die jarenlang met zekere consistentie de marroncultuur heeft uitgedragen en zijn stempel heeft gedrukt in de showbizz. King Koyeba zingt in de talen Ndyuka, Saamaka, Sranantongo, Nederlands en Engels. Hij is bekend als rapper, dancehall- en alekezanger, maar is ook danser, voetballer en allround showman. Gedurende zijn carrière van meer dan twintig jaren heeft hij samengewerkt met tal van artiesten. Op zijn eigen manier heeft hij niet alleen de cultuur uitgedragen, maar ook de weg geplaveid voor veel andere artiesten. Als entertainer heeft hij het publiek ruimschoots getrakteerd op kwaliteitsmuziek. Hij vergrootte de afgelopen jaren zijn luisterdichtheid enorm in Nederland, Frankrijk en België. Met zijn staat van dienst vindt de organisatie hem meer dan een gepaste ontvanger van de award. King Koyeba heeft na de onderscheiding zijn dankbaarheid uitgesproken voor de erkenning. Hij heeft Marronflix voorspoed toegewenst en de hoop uitgesproken dat de organisatie verder kan groeien en meer kan doen van jonge talenten uit het binnenland. Ook voor King Koyeba is ‘Master Lantje’ een bron van inspiratie geweest.

‘Master Lantje’ was afkomstig uit het dorp Mora Kondre (Marowijne) en was voorafgaand aan zijn bloemrijke muziekcarrière bootsman op de Marowijnerivier. Nadat hij zich bewust werd van zijn bijzondere stem en zangtalent werd hij al snel een graag geziene gast zijn op zowel huisfeesten als commerciële danspartijen. Later zou hij uitgroeien tot een artiest van formaat en trok volle zalen in Suriname, Frans-Guyana en Nederland. De artiest scoorde talrijke hits, waaronder: Tata yu bigi, A di mi lobi, Mati nanga mati, Libi sama, Feyanti en Na so a libi de.

De Marronflix Orlando ‘Lantje’ Mayan Award zal jaarlijks worden uitgereikt aan een uitzonderlijke marron entertainer die jarenlang de marroncultuur heeft weten uit te dragen.

(Louis Alfaisie @2021)