‘Streamen is sowieso het beste wat we voor onze fans konden doen. Met het opzetten van Marronflix hebben we al onze films, tv-series en documentaires op een plek toegankelijk gemaakt voor al onze fans. Het is goedkoper, de kwaliteit is beter, en we hebben dvd-piraten wind uit de zeilen genomen.’ Aldus El Durando Misiedjan, mede-oprichter van film streamingsdienst Marronflix (www.marronflix.com).

Het is ondertussen bijna 2 jaar na de officiële lancering van de website in juli 2021. Voorafgaand aan deze nieuwe missie, leidde Misiedjan meer dan 10 jaar Para’s Media, die begon als een vriendengroep die als hobby films vertaalde, en zich ontwikkelde tot filmproductiebedrijf. Para’s Media probeerde zichzelf te bedruipen door de naar het Aukaans vertaalde en zelf geproduceerde films op dvd te verkopen. Maar de uitdaging was groot, want piraten kopieerden de dvd’s en verkochten ze voor een appel en een ei.

Misiedjan: ‘We deden grote investeringen en onze vertalers, acteurs, crew-leden en editors werkten heel hard, maar we konden niets verdienen. Je had mensen die speciaal op de loer lagen. Zolang we een nieuwe dvd hadden uitgebracht, kochten ze er 1 en maakten er honderden en duizenden kopieën van. Aangezien ze zelf niks hadden uitgegeven, konden ze de films voor een veel lagere prijs aanbieden. We werden dus met ons eigen product beconcurreerd. Eigenlijk hadden we maar 1 tot 3 dagen om die dvd’s te verkopen. Daarna was de markt overspoeld met nep.’

Hoewel de organisatie het publiek hierop attendeerde en opriep geen nep-dvd’s te kopen was dat aan dovemans oren. Vanwege de steeds verslechterende economische situatie, hebben mensen steeds minder geld over, dus weken ze toch veel uit naar de piraten schijven.

GOEDKOPER

Met de komst van Marronflix is Para’s Media opgehouden met het verkopen van dvd’s. ‘Dat scheelt veel in de kosten, en de piraten kunnen niet meer botvieren op het zweet van onze mensen. Alleen abonnees kunnen de films bekijken. Hierdoor komen alle inkomsten van de film naar marronflix, …eindelijk,’ zucht Misiedjan.
Hij duidt zijn klandizie aan als ‘fans’. ‘De nieuwe weg die we volgen met streamen, maakt het ook goedkoper voor onze fans. Vroeger moest men voor elke originele dvd, een bepaald bedrag neertellen. Nu heb je voor een abonnement van SRD 150 per maand, alle films en andere producties van onszelf, plus van onze partners beschikbaar. Andere voordelen zijn dat je ook op je mobieltje naar een film kunt kijken, en dat het abonnement drie apparaten tegelijk accommodeert. Veel gemak dus voor een schappelijke prijs’, licht hij de upgrade toe.

FROM THE MAROON TO THE WORLD

Omdat Marronflix aanvankelijk was begonnen als een typische Marron-organisatie, maar gaandeweg de muren heeft gesloopt, vond de leiding een passende motto in ‘Marronflix; From the Maroon to the world!’ Misiedjan noemt de streamingsdienst een toegangspoort voor alle Surinaamse filmproducenten en entertainment organisaties naar de hele wereld. Marronflix groeit langzamerhand in populariteit, zowel lokaal als bij het Surinaams publiek in Nederland, België, Frankrijk en Frans-Guyana. Verschillende Surinaamse producers zijn in de afgelopen 2 jaar in zee gegaan met Marronflix, maar het is nog niet wat het wezen moet. Misiedjan blijft daarover optimistisch: ‘We hebben een deel van de lokale producers kunnen overtuigen, maar er zijn nog een heleboel die zich nog moeten aansluiten. We zijn ook bezig hun te overtuigen. De omslag lijkt niet even makkelijk voor eenieder. Daar hebben we begrip voor. Wij zetten voort waarmee we zijn begonnen. Onze standvastigheid en de successen zullen op den duur ervoor zorgen dat steeds meer organisaties met ons willen samenwerken.’

Ook het bestrijken van de markt hangt van meerdere factoren af. Mensen waren eraan gewend dat veel van de films gratis te zien waren op YouTube. De organisatie heeft in de afgelopen periode al haar films van youtube verwijderd. Daarnaast vormt de digitale wereld nog steeds een drempel voor veel fans die willen streamen. Daarom heeft Marronflix een project ontwikkeld, waarbij mensen worden uitgelegd en begeleid hoe een account te openen. Daardoor moeten zelfs analfabeten zelfstandig een abonnement kunnen sluiten. De website heeft een bestand van bijna 1000 abonnees. Het doel is om dit aantal, dit jaar drastisch omhoog te brengen.

PARA’S MEDIA BLIJFT PRODUCEREN

Met Marronflix op de voorgrond is de operatie van Para’s Media niet stilgelegd. Para’s Media blijft als hofleverancier van de website voortdurend produceren. Er is thans een aanbod van meer dan 70 films, series en documentaires. ‘En we zijn nog steeds bezig. Dit jaar willen we zeker twee documentaires uitbrengen.’

De organisatie is daarnaast ‘on speaking terms’ met potentiele partners om nieuwe producties uit te brengen. De uitbreiding neigt naar kinderfilms en actualiteitenprogramma’s. Para’s Media heeft ondertussen ook al zelf een kinderfilm uitgebracht met eigen kinder-superhelden, compleet met superkrachten (The M4 Girls).
Misiedjan: ‘Para’s Media heeft nog steeds als hoofdtaak het produceren van films. Daarnaast doen we ook promo’s voor shows. Behalve voor onszelf, produceren we voor derden, videoclips en andere mediaproducties. Onze crew filmt dus ook op activiteiten en op evenementen. We voeren daarnaast sociale projecten uit zoals: filmavonden en motivatiesessies voor sociaal-zwakkere doelgroepen.’

Vanwege de grote aantrekkingskracht van de bij de organisatie opererende acteurs, krijgt Para’s Media steeds vaker verzoeken vanuit het bedrijfsleven om reclamespotjes te produceren.

GRATIS ENTERTAINMENT

Behalve de mediaproducties trakteert Marronflix bezoekers van de website met gratis entertainment nieuws (www.marronflix.com/entertainment-news/).
In tegenstelling tot de albums met films, is er geen abonnement nodig om op dit deel van de webpagina te komen. Er wordt daar speciaal aandacht gegeven aan entertainers, onder wie artiesten en evenementenorganisaties in de muziek, kunsten cultuur. Er wordt hier informatie gedeeld over nieuwe films, acteurs en activiteiten, terwijl ook derden in de gelegenheid worden gesteld hetzelfde te doen op dit platform.Marronflix 2

‘We zijn onze acteurs, crew members en andere ondersteuners alsook sponsors dankbaar voor hun steun de afgelopen jaren. Onze mensen zijn stuk voor stuk talentvolle jongeren die de organisatie een warm hart toedragen. Onze wens is dat we op een dag als een groot bedrijf kunnen opereren en dat al deze mensen er nog steeds bij zijn. We geloven dat er ooit sprake zal zijn van een Surinaamse filmindustrie waarin acteurs echt hun brood kunnen verdienen!’, aldus Misiedjan, zelf acteur, editor, regisseur en cameraman.

Bron: Misiedjan: ‘Marronflix was het beste wat we voor de fans konden doen’ – KEY NEWS SURINAME