Het leven van ‘Latin King’ Johan Misiedjan verliep niet over rozen. De hobbels en obstakels op zijn pad naar succes waren niet eenvoudig. Nu is hij de trotse bezitter van vijf huizen in Suriname en geniet binnen- en buitenlandse bekendheid.

De populaire Misiedjan verhuisde in zijn kinderjaren minimaal twaalf keer per jaar. Rond zijn 15e kraakte hij een bouwvallige woning aan de Charlesburg, waarin zijn familie eerder gewoond had. Toen zijn moeder hem kwam ophalen bij de verlaten woning ging hij niet mee. “Ze liet me achter met vijf kilo rijst en wat geld. Ik weigerde mee te gaan vanwege een woordenwisseling binnen de familie. Zo goed ik vergeef zo goed vergeet ik ook niet”, blikt de zanger terug.

Na een poos te hebben doorgebracht in de woning, verhuisde hij naar zijn zus, waar hij kostgeld betaalde. “We hebben in dat kapot huis gewoond, omdat niemand het wilde huren”, deelt hij zijn leedvolle jeugdjaren in een interview met de Snelle Pen. Nadat zijn moeder en vader van elkaar waren gescheiden, verbleef hij samen met zijn broer hier en daar. Dit begon van zijn 4e levensjaar. In die dagen woonde hij twee weken bij tante A en drie weken bij oom C. 

Misiedjan verkocht vanaf zijn 9de plastiekzakken onder de Centrale Markt in Paramaribo, waar zijn moeder aardvruchten ten verkoop aanbood. Ook was hij karduwer. Later verdiende hij zijn brood aan de verkoop van tandpasta en suiker. “Dezelfde motivatie als hosselaar heb ik gestopt in mijn muziek. Intussen kent de wereld mij. Ik ben trots dat ik Suriname heb en dat Suriname mij heeft”, spreekt hij vol trots.

Misiedjan vertrok op zestienjarige leeftijd naar Brazilië. Daar kocht hij truitjes die hij in Suriname weder verkocht. Hij bezocht Brazilië maar liefst tweeëntwintig keren. Met slechts twee Portugese woorden, ver-o-peso en obrigado, die hij kende, vertrok hij. In die dagen konden Surinamers SF 350 inwisselen op vertoon van hun paspoort met als tegenwaarde USD 177. Op een bepaald moment had Misiedjan met zijn hossel USD 15.000 verdiend.

Op zijn 17de stapte hij bij de Plattebrug (Paramaribo) in een vissersboot die voer naar plantage Alliance (Commewijne).  Vervolgens ging Misiedjan verder richting Galibi (Marowijne). Vanuit Galibi deed hij de oversteek naar Frans-Guyana en vervolgde zijn weg te voet via het bos. Echter, verdwaalde hij en werd na twaalf uren ontdekt in een kostgrondje. Na zijn verhaal te hebben gedeeld, werd hij door de bewoner per bromfiets verder begeleid. 

Eenmaal in Frans-Guyana vroeg hij toestemming om in het land te verblijven. Met de toestemming waagde hij een kans om zonder visum en paspoort op een lokale vlucht richting Frankrijk te gaan. Door zijn vlotte babbel en toestemming lukte het hem zijn reis te vervolgen. In Frankrijk aangekomen belde hij zijn oom op die hem met de auto ophaalde richting Nederland. 

In 1991 begon Misiedjan officieel met het spelen van muziek. Twee jaren daarna begon zijn solocarrière. De stijl heet Kwassa-kwassa. Een Afrikaanse stijl met Surinaamse invloeden. “Ik wilde de Aucaanse taal op de markt zetten. Sama a mu lafu moo te wi e taki Ndjuka tongo. Dat wilde ik veranderen en het is gelukt”, aldus de nu befaamde Latin King.

Tekst en foto:

Naomi Hoever

Journalist en Portretschrijver

Tel: 8602069

Email: naomihoever81@gmail.com

https://www.facebook.com/naomi.hoever

*

Deze publicatie is gesponsord door Show Pro Entertainment.

Wij omarmen en ondersteunen jonge creatieve ondernemers.

Volg ons op FB en wordt lid van ons netwerk: https://www.facebook.com/Show-Pro-Entertainment-104424472219573.