Purchinio ‘Purrie’ Maiwan Banda werd geboren 25 november 1999 in Paramaribo, Suriname. De acteur, komiek en cameraman woont in Wanica, niet ver van zijn geboortestad.

Banda werd door acteur en filmproducent Ronald ‘Oom Diedi’ Misiedjan geïntroduceerd in de wereld van acteren. Veel van zijn vrienden dachten dat Misiedjan, met wie hij goed contact heeft, zijn vader is.

De fan van het komische personage Oom Diedi kreeg uiteindelijk een rol aangeboden in zijn debuutfilm ‘Soso lobi’. In die film vervult hij een rol als zoon van Oom Diedi. Vervolgens kwam hij terug als ‘zoon van Oom Diedi’ in de films Umang Naa Fadong en Vakantie in Wanhati. Daarnaast heeft Banda een rol in de films: Mooi Kaala sonde olo (deel 2); Papa a be Umang Mang; Broederrr; A fu Paris man ede; Tusuuly; Cyrano; Oom Diedi and the gang; Karma (deel 1); Mati anga Mati; Borney House (tv-serie). Bovendien was hij cameraman bij de opnames van ‘Peet Nu of Nooit’.

Vanwege zijn multifunctionaliteit doen bedrijven en organisaties steeds vaker een beroep op de goedlachse acteur en cameraman.

(Louis Alfaisie @2023)