Jurgen ‘Jur’ Gefferie (42) heeft zich ontwikkeld van een onhandelbare tiener tot een bekende bandleider. De naam ‘Para Pasi Krioro’ klinkt velen niet onbekend in de oren. Op zijn 18de kwam hij in handen van Justitie en kwam na anderhalf jaar vrij. In detentie ontstond het idee om een band op te richten. De voormalige bandleider en oprichter van ‘Para Pasi Krioro’ woont sinds kort in Nederland. Jur, zoals zijn artiestennaam luidt, is naar Europa verhuisd vanwege studie en om zijn geliefde.

“Muziek maken, heeft mij veranderd. Ik was agressief. Om de kleinste zaken wilde ik op de vuist. Door muziek werd ik bekend en begon ik mij anders te gedragen. Ik werd voorzichtiger en verantwoordelijker”, aldus Jur tegenover De Snelle Pen. Toen zijn moeder hem niet meer aankon, werd hij in een internaat geplaatst. Ook daar bleek hij onhandelbaar. Nadat hij in 2001 uit detentie kwam, richtte hij Para Pasi Krioro op. Hij leidde de band gedurende twintig jaren. De formatie wordt nu geleid door zijn jongere broer. Met zijn muziekformatie heeft hij Nederland driemaal aangedaan.

In mei 2022 zal hij Suriname voor tien dagen bezoeken. Voordat hij terugvliegt zal hij op 21 mei een afscheidspartij houden bij de Dijk aan de Waterkant. “Afscheid ‘Jur’ wordt de bom. Ik ken mijn aanhang en mijn sterkte. Mijn fans krijgen alles op alles. Den o kis’ strakke lijne poku pe yu kan lollo yu skin,” aldus de muziekant.

Jur denkt er niet aan om met muziek te stoppen. Vandaar hij in Nederland de band ‘Jur and Friends’ heeft opgericht. “Ik hou van muziek. Ik kan er niet zonder”, spreekt hij vol passie. Hij werkt thans aan een cd met daarop zeven tracks, die hij zal meenemen naar Suriname. Gefferie wil op muziekgebied nog veel meer bereiken. Zijn streven is om in december dit jaar met Jur and Friends naar Suriname af te reizen. De muziekformatie is eind maart opgericht. De band heeft reeds op zes huisfeestjes opgetreden.

“Als je leiding hebt gegeven, wil je hetzelfde doen waaraan je gewend bent geraakt”, spreekt hij uit ervaring. Jur zegt dat hij door de jaren heen zijn eigen stijl heeft ontwikkeld, waardoor het moeilijk is om zich aan te passen bij een andere muziekformatie. “Mijn stijl is friyari oso- en bigis’ma poku, winti poku, kotodansi poku en kamalama. Mi lob a huisfeestje sani. Drape mi kan mek’ nanga den sma. Ik ben geen stijve zanger maar een bewegelijke. Mi na wan poku yeye e bar na mi trapu”, houdt hij De Snelle Pen voor.

Gefferie speelt vanaf zijn kinderjaren muziek. Toen deed hij dat met blikken.”Als iemand in de buurt jarig was, kwamen we met onze blikken.” Als tiener had hij Un de- en Peprepwatra kawaniband opgericht. Ik heb toen liederen geschreven die ik nooit heb opgenomen”, haalt hij jeugdherinneringen op.

Tekst en foto:

Naomi Hoever

Journalist en Portretschrijver

Tel: 8602069

Email: naomihoever81@gmail.com

https://www.facebook.com/naomi.hoever

*

Deze publicatie is gesponsord door Show Pro Entertainment.

Wij omarmen en ondersteunen jonge creatieve ondernemers.

Volg ons op FB en wordt lid van ons netwerk: https://www.facebook.com/Show-Pro-Entertainment-104424472219573.